info
DE BELGISCHE BIBLIOGRAFIE
De Belgische Bibliografie inventariseert alle periodieke en niet-periodieke publicaties (monografieën, tijdschriften, brochures, offline elektronische documenten enzovoort) die via het wettelijk depot worden toegestuurd aan KBR.
Ze bestaat uit alle publicaties die in België gepubliceerd zijn, or die gemaakt zijn door auteurs die in België zijn gedomicilieerd maar in het buitenland publiceren. De Belgische Bibliografie bestaat sinds 1875 en wordt online gepubliceerd sinds 1998.
Hoe zoeken in de Belgische Bibliografie?
Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot de beschrijvingen in de Belgische Bibliografie:
-
1. Door de maandelijkse lijsten te consulteren die in PDF formaat worden gepubliceerd sinds 1998. Iedere maandelijkse lijst is verdeeld in verschillende onderwerpen, en geeft zo een duidelijk overzicht van de verschillende thema's
-
2. De bibliografische beschrijvingen van de Belgische Bibliografie worden ook dagelijks geïmporteerd in de online catalogus (OPAC). Hier kan je ze doorzoeken via onderwerp, maar via geavandeerd zoeken ook via andere zoekcriteria zoals auteur, titel, uitgever, enz.
-
3. De oudere papieren versies werden gedigitaliseerd en opgenomen in het online zoekplatform BelgicaPeriodicals. Hier is het mogelijk om een full-text zoekopdracht te doen dankzij de OCR technologie.
Andere diensten
Naast de publicatie van de Belgische Bibliografie bieden we ook enkele andere diensten aan:
-
Data exports op aanvraag, bijvoorbeeld van een bepaalde auteur, uitgever, genre in formaat CSV, Excel of XML
-
Data verspreiding via het OAI-PMH-protocol. De data in de OAI-server is opgemaakt volgens het Dublin Core-xml (OAI-DC) formaat. De meest recente datasets kan je hier terugvinden.
-
Integratie van onze bibliografische beschrijvingen in externe bibliotheeksystemen via het Z39.50 protocol. De basis URL is catalog.kbr.be, port 9001. Deze data wordt aangeboden in MARC21-xml
Hebt u een vraag in verband één met onze diensten, aarzel niet om ons te contacteren via belbib@kbr.be or metadata@kbr.be
Standaarden die we gebruiken in onze catalografie
-
Catalogiseren van de bibliografische en autoriteitsrecords in MARC21 format, volgens de RDA (Resource Description and Access) regels.
-
Gebruik van Library of Congress subject headings (LCSH), de RAMEAU indexatie en meer recent de FAST trefwoorden.
-
Lokale classificatie gebaseerd op het Universal Decimal Classification (UDC).
-
We geven prioriteit aan het gebruik van autoriteitsdata voor het beschrijven van personen, organisaties, maar ook voor onderwerpen en genre-vorm termen.
-
Integratei van internationaal unieke identifiers identifiers (ISBN, ISSN, ISNI).
-
Integratie van URIs (Uniform Resource Identifiers) in onze data.
Contact
Heb je vragen, suggesties of een aanvraag met betrekking tot de Belgische Bibliografie of de metadata in KBR? Aarzel niet om ons te contacteren!